Lobby-Löfven om sina hemliga kunder: Jag berättar inte om mina hemliga kunder!

Tidigare statsminister Stefan Löfven sitter ned i Aftonbladet Ledares generellt välvilligt inställda podd för att berätta om hans kommande självbiografi “Svetsare och Statsminister”. Men det hettar till när programledaren Susanna Kierkegaard lyfter att hans bok inte tar upp hans strömhopp till att bli lobbyist med hemliga kunder. Då svarar Löfven att han minsann inte har några hemliga kunder och erbjuder en hårresande förklaring

Hur går då Löfvens akrobatik till? Jo, Löfven säger att han bara har lobbyfirman Rud Pedersen (som har hemliga kunder) som sin kund då han har ett eget företag. På så vis låtsas han alltså som att de tjänster byrån säljer till sina kunder som Löfven utför inte är till kunden. Snurrigt? Ja. Logiskt? Nej. Särskilt inte när Kierkegaard frågar vilka uppdragsgivare han har där och Löfven svarar:

“Det är mellan mig och mina uppdragsgivare.”

Sen svamlar han om att hjälpa företag att hitta rätt i klimatomställningen. Programledaren följer inte upp med frågan om Löfven inte säger emot sig själv utan istället säger hon:

“Jag tycker att jag tror att jag har en mer generös syn på lobbyism i allmänhet än folk i vänstern. För att när man har jobbat i Europaparlamentet som jag gjorde så förstår man vilken viktig del av demokratin som lobbyismen utgör.”

Jo, Löfven är lobbyist

Kirkegaard fortsätter med vikten av ett lobbyregister och behovet av transparens vilket Löfven instämmer i. Men Löfven vill inte kalla sig för lobbyist då det inte är han som kontaktar makthavarna direkt (det är det andra som gör).

Löfven kan också ge direkta råd till företagen om vilka de ska kontakta och vad de ska säga, eller till lobbyfirman som kan göra samma sak. Då kan Löfven säga att hans enda kund ”bara” är Rud Pedersen. Löfven har alltså varken hemliga kunder eller är lobbyist. Han har bara en kund som är en lobbyfirma med hemliga kunder och han vill inte berätta vilka dessa är och de lobbar på hans rådgivning.

Så vilka är då hans kunder? När Löfven började på Rud Pedersen fick han frågan om han skulle bli vapenlobbyist, då byrån är en av Sveriges största vapenlobbyister. Men då svarade han bara ”– Vapenindustrin är generellt en intressant sektor.”

Tycker du illa om Löfvens fulknep att blanda bort korten? Skriv under uppropet för att stoppa den hemliga lobbyismen som också innefattar hans typ av arbete oavsett vad han låtsas om att det är.

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 1 månad sedan.

Uppdaterad 2 veckor sedan.