Ska Billström också bli lobbyist?

Hela det politiska Sverige undrar förvirrat varför utrikesministern plötsligt avgick. Men det finns också en annan fråga: Ska Tobias Billström bli lobbyist nu?

Utrikesminister Tobias Billström avgick överraskande för några dagar sedan genom en post på Twitter.1 Det spekuleras vilt om skälen bakom avgången. Har han tröttnat på att statsministern utsett sin barndomsvän Henrik Landerholm till nationell säkerhetsrådgivare och ständigt klampar in på hans område?2 Är Billström sur över att han inte fick utse sin egen kabinettsekreterare?3 Eller finns det en hemlig skandal bakom avgången?


Detta skvaller är naturligtvis spännande för oss politiskt överintresserade, men här på Klägget bryr vi oss mer något annat. Vad ska Billström göra nu?  Kommer han göra som många andra f.d. ministrar och sälja sina kunskaper och kontaktnät till vinstdrivande företag som vill påverka politiken?

“Inte främmande för näringslivet”

Billström har kanske berättat mer om sina framtidsplaner än om skälen för sin avgång.



”– Detta ger mig en chans att få en nystart i arbetslivet. Exakt vilka typer av uppdrag det kommer att bli, det är helt öppet. Men jag är inte främmande för näringslivet,” säger Billström till TT.

4

Till och med lobbyisten tycker det är fel

Topplobbyisten Robert Svensson som är medgrundare till byrån Lennox PR tycker det här ser illa ut och kommenterade på Linkedin:


“Nu hoppas jag vid allra högre makter bara att Tobias Billström inte slutar på ett av landets absolut viktigaste förtroendeuppdrag för att sen ta anställning som lobbyist.

Bara att misstanken kan uppstå är argument nog för att skyndsamt införa både ett lobbyistregister och en karenstid för folkvalda innan såna som jag får rekrytera dem.”5

Skärp lobbyreglerna

Vi instämmer. Vi hoppas att Billström till skillnad från Carl Bildt åtminstone har omdöme nog att aldrig börja lobba för ryska fossilföretag. Men vapenindustrin behöver ju alltid lobbyister. 

Vi får veta tids nog.

Sveriges nya regler om karenstider för ministrar är bara ett år. Om Billström vill börja lobba innan dess kan karensnämnden besluta om restriktioner – dvs förbjuda honom att lobba med vissa frågor det första året efter avgången. I Kanada hade han behövt vänta fem år.

Vi behöver sätta stopp för svängdörren mellan politik och lobbyism. Skriv under namninsamlingen för tuffare lobbyregler!

Noter

  1. https://x.com/TobiasBillstrom/status/1831339734402060566 ↩︎
  2. https://sverigesradio.se/artikel/konflikten-bakom-billstroms-avhopp-brak-om-medarbetare ↩︎
  3. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qPJQ1z/kallor-spelet-bakom-tobias-billstroms-avhopp ↩︎
  4. https://www.dn.se/sverige/tobias-billstrom-lamnar-politiken-helt-och-hallet/?site=tablet ↩︎
  5. https://www.linkedin.com/posts/robsve_nu-hoppas-jag-vid-allra-h%C3%B6gre-makter-bara-activity-7237429113886568449-2YkD?utm_source=share&utm_medium=member_desktop ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad september 12, 2024.

Uppdaterad september 13, 2024.