Topplistan: så mycket tjänar lobbyisterna som varit partiledare

Mer än hälften av de partiledare som avgått i modern tid har blivit lobbyister och sålt sina kontakter och kunskaper. Här har vi en lista på hur mycket pengar deras bolag tjänade 2023.

Det är oklart hur mycket av deras inkomster som kommer från att sälja lobbytjänster. Partiledarna tjänar ju inte bara pengar på lobbyism, utan drar också in pengar på att skriva böcker och hålla föreläsningar. Många partiledare sitter också i olika bolagsstyrelser, vilket är betydligt mer tveksamt.

För varför sätter egentligen ett aktiebolag en avdankad politiker i sin styrelse? Är det för att ex-politikern är bra på att driva företag, eller är det för att den vet hur det politiska systemet fungerar och kan ringa upp beslutsfattare för att påverka? Det varierar från fall till fall, men ofta är det fråga om förtäckt lobbyism.

Fredrik Reinfeldt (M) lovade till exempel att han inte skulle bli lobbyist när han slutade som statsminister, men han har tjänat ett stort antal miljoner på att sitta i bolagsstyrelser, inklusive bolag som har koppling till den kinesiska diktaturen.1

Många ex-politiker har egna bolag, och den här listan redogör för samtliga inkomster som de gamla partiledarna haft i sina bolag, vilket Expressen har rapporterat om.2 Ett särskilt skäl till att vissa politiker har bolag är att om de har någon form av fallskärm som statsrådspension eller inkomstgaranti så minskar den om de får lön. Men genom att lägga inkomsterna i bolaget istället kan politikern få ut full fallskärm. Det har till exempel både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt gjort.3

Göran Persson – mer än 7 miljoner i vinst!

Listan toppas av Göran Persson som är ordförande för Swedbank AB. Det är ett klassiskt uppdrag som styrelselobbyist i en verksamhet där vinsterna är starkt beroende av politiska beslut. Persson är också ordförande för skogsbolaget Greengold, och han har tills i år varit ordförande för LKAB, men där har han nyligen blivit ersatt av tidigare finansminister Anders Borg (M).

Göran Persson har jobbat under många år som konsult på rena PA-firmor som Kekst/CNC och Lumo Advice.4 Genom åren har han byggt upp en stor förmögenhet. Det bolag som han äger tillsammans med hustrun Anitra Steen gjorde förra året en vinst på 7,2 miljoner kronor, och bolagets kapital uppgår till totalt 80 miljoner.

Fredrik Reinfeldt (M) – inte bara Kina-problem utan också fotbollskontroverser

Fredrik Reinfeldt tjänar ca 1,4 miljoner som kontroversiell ordförande för Svenska Fotbollsförbundet, vilket definitivt är ett jobb han fått för sina politiska kontakter.5 Han har dock fått kritik för att inte har tid för att sköta uppdraget. Han var också ordförande för tre bolag och satt i ytterligare fem styrelser, varav en är den stora lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv.6 Ett av de bolag han var ordförande i har dock gått i konkurs.7

Vi har inte fått tag på siffrorna för Reinfeldts eget bolag för 2023, men året innan gjorde det en vinst på nära 4,6 miljoner kronor.

Anna Kinberg Batra (M) – från miljonvinst till krishantering

Anna Kinberg Batra har numera gjort ett uppehåll i sin lobby- och styrelsekarriär för ett nytt  gig som landshövding – som möjligtvis inte kommer att bli särskilt långvarigt på grund av avslöjandet om vänskapskorruption. År 2023 gjorde hennes bolag en vinst på cirka 1,3 miljoner kronor. Det egna kapitalet uppgår till 4,6 miljoner. Det verkar dock mest vara olika styrelseuppdrag.

Göran Hägglund (KD) – vårdlobbyist med 6 miljoner på kontot

Den före detta socialministern har en karriär som vårdlobbyist på Reform Society, och sitter i ett stort antal bolagstyrelser. Han är bland annat ordförande för Systembolaget. Hans bolag Göran Hägglunds Rådhus AB gjorde en vinst på 809 306 kronor, och det egna kapitalet ligger på 6 miljoner kronor.

Stefan Löfven (S) – vapenlobbyist med miljonomsättning

Den tidigare statsministern jobbar bland annat som lobbyist på Sveriges ledande vapenlobbyist Rud Pedersen. Han hävdar dock själv att han inte är lobbyist. Bolaget hade en vinst första året på 748 085 kronor, och omsatte strax över en miljon.

Maria Wetterstrand (MP) – Brysselbaserad chefslobbyist

Det tidigare MP-språkröret jobbar som chef på lobbyfirman Miltton i Bryssel. Hon har ett nytt bolag i Sverige också, och det ska jobba med lobbyism, men det verkar som att det inte har redovisat några inkomster här än.8 Men vi utgår från att hon tjänar mer än Annie Lööf.

Annie Lööf (C) – precis börjat

Den tidigare Centerledaren är sedan i våras lobbyist på “PA-firman” Narva som har hemliga kunder. Men det syns förstås inte i bokslutet för hennes bolag under 2023, då hon bara gjorde en vinst förra året på 418 494 kronor. Omsättningen låg på 716 649 kronor.

Maud Olofsson (C) – 7,2 miljoner på kontot

Mellan 2014 och 2022 var den tidigare centerledaren ordförande för besöksnäringens branschorganisation Visita. Men som 69-åring har hon kanske börjat trappa ner. Förra året gjorde hennes bolag en vinst  259 145 kronor. Det egna kapitalet till 7,2 miljoner kronor.

Lars Leijonborg (L) – topplobbyist med hundratusentals kronor i vinst

Den 74-årige folkpartiledaren har haft en lång lobbykarriär på firman Diplomat Communications och han har varit ordförande för Friskolornas Riksförbund. Förra året gjorde hans bolag en vinst på 203 704 kronor.

Nyamko Sabuni (L) – tillbaka på hemmaplan

Nyamko Sabuni har återgått till lobbybranschen och bland annat varit rådgivare på Hill & Knowlton. Hennes egna bolag gjorde en vinst på 191 268 kronor under 2023.

Man kan sluta sig till att det är lönsamt att vara före detta partiledare.

Noter

  1. https://www.expressen.se/nyheter/reinfeldts-miljonavtal-med-diktaturen-kina/ ↩︎
  2. https://www.expressen.se/nyheter/sverige/sa-gar-loofs-och-lofvens-bolag-aret-efter-politiken/ ↩︎
  3. https://sverigesradio.se/artikel/1622206, https://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-far-full-fallskarm-trots-hoga-inkomster/ ↩︎
  4. https://dagensopinion.se/artikel/goran-persson-byter-byra/, https://www.lumoadvice.com/goran-persson-sv ↩︎
  5. https://fotbolldirekt.se/2024/07/19/svff-betalar-reinfeldts-personliga-assistent-trots-sparpaket ↩︎
  6. https://idrottensaffarer.se/kronikor/2024/02/reinfeldt-en-bromskloss ↩︎
  7. https://marcusoscarsson.se/startup-bolag-i-konkurs-kraftig-small-for-reinfeldt/ ↩︎
  8. https://www.allabolag.se/5594468471/verksamhet ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 3 veckor sedan.

Uppdaterad 3 veckor sedan.