Lobbynätverk: För 30 000 så får du träffa Reinfeldt och regeringen

Klägget kan idag avslöja ett för de allra flesta okänt lobbynätverk vars medlemskap kostar 30 000 (plus moms) för att få träffa tidigare partiledare, ex-ministrar och nu verksamma statssekreterare och myndighetschefer.

Mejlkorgen plingade till

Jag fick ett mejl som öppnade mina ögon för en del av klägget som jag inte ens visste fanns. Det var ett mejl som bjöd in mig att bli ”medlem” i deras nätverk. Först tänkte jag att det var en vanlig Linkedin-skadad person som ville nätverka med mig (ryser av obehag). Det är hemskt nog men sen förstod jag att det var något mycket värre: en inbjudan att ingå i ett nätverk organiserat av lobbyföretaget Samuelsen.

Självhjälp för svagsinta eller något värre?

Vad är då Samuelsen för något företag som jag aldrig hört talas om? För det första kan vi klargöra att de sitter på Vasagatan 7 i Stockholms innerstad så de har gott om pengar i alla fall. Vidare efterforskningar visar att de är danskt lobbyföretag som nu håller på att etablera sig i Sverige.

När man går in på deras hemsida möts man direkt av denna text som förklarar att de erbjuder mig att:

Utveckla ditt nätverk, öka din kunskap och stärk din ställning i branschen.
För den godtrogna låter detta lite som självhjälp för mellanchefer. Som tur är jag varken mellanchef eller godtrogen, så jag grävde vidare för att förstå vad det faktiskt handlar om.

De skapar exklusiva lobbynätverk som kostar 30 000 (plus moms) per år

Samuelsens affärsmodell är att skapa olika nätverk med kända personer inom olika sektorer. Dessa nätverk har mötesledare som är tidigare partiledare, ex-ministrar, toppolitiker och ledarskribenter vilka bjuder in till fem-sex ”nätverksträffar” varje år med viktiga personer. Jag erbjöds att ingå i ett av dessa nätverk för det facila priset om 30 000 kronor (plus moms) eftersom jag: 

Med bakgrund i din roll som Kanslichef på Skiftet, är vi övertygade om att du har precis den erfarenheten och expertisen som skulle berika vårt nätverk.

Nu är jag inte intresserad av att berika något nätverk med mina kunskaper utan de använder jag för vår rörelses räkning, men jag var intresserad av att veta mer om vilka som ingick i det och mejlade tillbaka:

Jag finner detta mycket intressant och vill gärna få den där inbjudan med konceptbeskrivningen, inplanerat mötesprogram och medlemslistan så jag kan överväga detta mer seriöst.

Som du ser är det helt sant att jag vill veta mer och att jag ska överväga detta mer seriöst. Jag fick också svar med en lista över organisationer i civilsamhället vilken yrkestitel personen som kom från organisationen hade. Listan saknar nyhetsvärde och därför kommer jag inte att dela med mig av den. 

Just det nätverket jag blev inbjuden till är också förmodligen det minst lönsamma och problematiska. Det finns trots allt mycket mer pengar i läkemedels- och vapenförsäljning.

Fallet Filippa Reinfeldt: Att sälja kontakt med regeringen

En av nätverksledarna är Filippa Reinfeldt. 1 Hon är mest känd för att hon som högsta ansvarig i Region Stockholm sålde ut välfärden till privata bolag fulla med hennes kompisar. Efter att hon avgick blev hon lobbyist för en av vårdjättarna hon berikat. Låter det illa? Då har vi inte ens nämnt att hon låg bakom katastrofen som är Nya Karolinska  Sjukhuset vilket i slutändan fick Moderaterna att tappa makten i Stockholm.

Nu leder hon ”Life Science”-nätverket (läs läkemedelsbolag) på Samuelsen. Om du betalar 30 000 (plus moms) får du inte bara träffa henne, utan du kan också få delta i ett seminarium med socialminister Jakob Forssmeds statssekreterare Petra Noreback. Fast Samuelsen kallar det för ett öppenhjärtligt samtal. Men vem är då denna Petra Noreback som har en nyckelroll på socialdepartementet? Hon är en kristdemokratisk ekonom som tidigare har tidigare jobbat på lobbybyrån Diplomat där bland annat tidigare ministern och folkpartiledaren Lars Leijonborg jobbade i många år. 2

Vapenindustrin har sitt eget nätverk – med hemlig prislapp

Det är inte bara civilsamhället och läkemedelsbolagen som föräras ett nätverk – självklart ska vapenindustrin ha ett nätverk de med. 3 Nätverket leds av Patrik Oksanen som är  ledarskribent, Natofantast och aktiv i den av vapenindustrin finansierade tankesmedjan Frivärld (via Stiftelsen Fritt Näringsliv). 

Om du går med i detta nätverk får du vara med på detta seminarium i oktober med Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm i enlighet med denna inbjudan:

Det svenska totalförsvaret är under uppbyggnad och Sveriges regering har höjt försvarsbudgeten till 2 procent av BNP. Men vad ska resurserna satsats på och hur ser ett svenskt totalförsvar anpassat för nutida hotbilder ut? Mikael Granholm kommer på besök för att berätta om Försvarsmaktens visioner. Hur bygger och utvecklar vi totalförsvaret tillsammans? Vad ser Försvarsmakten som de största utmaningarna? Hur långt har vi kommit i återuppbyggandet av totalförsvaret, och vart är vi på väg? 4

Det är såklart mumma för en lobbyist att få denna direkta kontakt till den generaldirektör som ska spendera oerhörda summor pengar. Oksanen har uppenbarligen funderat på om det verkligen är helt oproblematiskt att ta betalt för att ordna dessa möten då endast svenska medborgare får vara medlem i nätverket. 

Detta nätverk till skillnad från läkemedelsnätverket har ingen prisuppgift på hemsidan, men det finns trots allt mycket pengar i att sälja vapen.

När vi ändå talar om pengar finns det principiella frågor som måste avhandlas.

Pengafrågan

Det är uppenbart att den som vill bli en vanlig nätverksmedlem får betala 30 000 (plus moms) per år för att bli medlem i nätverket. Lika självklart är det att nätverksledarna också får betalt då ingen gör sånt här gratis. Men får någon av de externa gästerna pengar betalt för sin medverkan? Om inte varför ägnar statssekreterare och myndighetschefer tid på att gå på möten som finansierar en dansk lobbyfirma? Är det verkligen väl spenderade resurser?

Är det så farligt att nätverka lite? Ja!

Demokratin kräver fri åsiktsbildning och det är mänskligt att träffa andra människor med samma intressen. En gång i tiden byggde vår demokrati på att folkrörelser skolade fram ledare och politiker. Nu producerar de istället personer som direkt efter säljer sina kunskaper till alla som kan betala för det. När det blir så kollapsar idén om att skilja den politiska, ekonomiska och kulturella makten i olika sektorer. Då är inte socialdemokrater och moderater motståndare.

I denna nya osköna lobbyvärld  blir det självklart för miljöpartister att de kan jobba för lobbyfirmor. Politiken blir därmed full av kollegor som har samma intresse oavsett vad de gjorde innan. Tidigare energiminister Ibrahim Baylan (S) har ett energinätverk och Gustav Fridolin (MP) har ett om skolan. När de slår sig ihop med Filippa Reinfeldt säljer de samma produkt och har samma intressen.

Dessa nätverk har en fuktion till och det är att stänga ut de rörelser och intressen som inte har råd att delta. Klägget är ett av dessa som stängs ute från att höra vad de pratar om mellan skål och vägg. Bekvämt för de som medverkar, men det är knappast bra för demokratin.

Den enda som vinner på detta är i förlängningen Samuelsen som håller på att lansera sig i Sverige. De knyter till sig nyckelpersoner som nätverksledare och kunder som medlemmar i nätverket. Dessa medlemmar ökar deras kontaktytor som de sen kan gå till kunder och säga att de har.

Man får gratulera Samuelsen för en slug affärsidé för att ta sig in i den svenska lukrativa lobbybranschen. De har ett kader av gamla politiker som hjälper dem med det vilket säkert är lönsamt för alla inblandade. Tack för inbjudan, men något sådant nätverk vill varken jag eller Klägget vara någon del i.

Noter

  1. https://www.samu.nu/naetverk/stockholm/naetverket-foer-life-science-haelsa/ ↩︎
  2. https://klagget.nu/2024/07/01/ministrarnas-toppmedarbetare-skandalbyraer-rysslandslobby-och-klarna-lobbyist/ ↩︎
  3. https://www.samu.nu/naetverksmoeten/generaldirektoeren-har-ordet-641/ ↩︎
  4. https://www.samu.nu/naetverksmoeten/regeringens-politik-samtal-med-statssekreteraren-561/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 3 veckor sedan.

Uppdaterad 3 veckor sedan.