Timbro: fattiga behöver inte kök och fönster

Nu säger högerns propagandaorganisation Timbro, som har öppna svängdörrar till lobbyfirmorna, att svenska lägenheter inte behöver ha kök. Deras chefsekonom argumenterar för lägenheter utan fönster. Det ser ut som ett skämt. Men det ligger en långsiktig politisk strategi bakom kraven.

“Timbro: Ta bort kravet på kök i bostäder!” lyder rubriken på Timbros senaste debattartikel. Undertecknaren är den 30-årige civilingenjören Rutger Brattström från Uppsala, som har tjänstetiteln ”projektledare inom ideologi”.1

– Jag har svårt att se att folk som inte vill bo i lägenheter utan kök skulle välja det, säger Brattström i när han blir intervjuad i GP.2

Därmed visar Brattström att han inte har koll på hur bostadsmarknaden fungerar. Människor är beredda att betala dyrt för usel kvalitet om det är det som står till buds. Om vi bygger Timbrohus utan kök och fönster i storstäderna så kommer människor att behöva bo där vare sig de vill eller inte.

Lustigt nog bildsätts intervjun med Brattströms i hans kök:

Rutger Brattström i sitt kök

Vad har Timbro emot kök?

“Att avskaffa kraven på kök skulle leda till en mer effektiv kvadratmeteranvändning och billigare boenden för de som vill ha det,” säger Brattström.3 Istället hävdar han att det är billigare att gå ut och äta på restaurang än att laga mat hemma.

“I det moderna samhället, där det är enklare och billigare än någonsin att beställa hem eller värma upp färdiglagad mat, tycks kökskravet vara en rest från en svunnen tid,” deklarerar han.

Skulle inte fattiga äta havregröt?

Det är inte så länge sedan som Svenska Dagbladets ledarsida rekommenderade fattiga människor att äta havregröt, och räknade ut att bara kostar 90 öre per portion.4 Men med Timbro-matematiken är det billigare att äta ute.

“I Sveriges större städer är kvadratmeter i centrum så pass dyra att man faktiskt skulle spara pengar om man kunde välja att leva utan kök. I Stockholm är i dag räntor och andra kostnader för de tio kvadratmeter som ett litet kök utgör högre än kostnaden för att köpa två restauranglagade mål mat om dagen, varje dag, året om,” påstår Brattström med nyliberal självsäkerhet.5 

Falsk matematik

För att komma fram till det utgår Rutger Brattström från att köket tar 10 m2 i anspråk, trots att köksutrustningen i många hem ryms på några kvadratmeter.6 I min lägenhet här i Bergsjön tar den upp 2,9 m2, och man kan göra det betydligt mindre med en köksö eller kokvrå.

Brattström räknar förstås också med att folk köper råvaror som är betydligt dyrare än Svenska Dagbladets havregröt. Men framförallt så använder de sig av de grovt upptrissade lägenhetspriserna i Stockholms innerstad!

Genom dessa siffertricks lyckas Timbro komma upp i att hemlagad mat kostar 260:- om dagen.7 En genomsnittslunch i Stockholm sägs visserligen kosta 142:-, men Timbro menar väl att man får gå på billigare restauranger om man inte har råd med kök.8

Inte hjärnsläpp – strategi

Det här är låter som ett skämt eller ett hjärnsläpp, men det är en genomtänkt strategi för att påverka opinionen. Strax innan artikeln publicerades argumenterade Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch för att barnfamiljer ska kunna bo i småhus på 20 m2 om man bara avskaffar byggreglerna. “Perfekt för en liten familj med liten plånbok!”, skriver han.9 I fjol krävde Kopsch att Sverige ska slopa kravet på att lägenheter ska ha fönster.10 Kopsch, som själv bor i en trerummare på 126 m2, argumenterade för att avskaffa nästan alla byggregler, förutom brandskydd och konstruktionsteknik. Att kravet på öppningsbara fönster är en brandskyddregel som behövs för att kunna utrymma ett brinnande hus var dock inget som han brydde sig om.11

Det är inte så att Timbro vill att människor ska få dålig hälsa eller  brinna inne på grund av dåliga byggregler. Men det är det deras förslag leder till.

Boverket vill försämra reglerna

Bakgrunden till Timbros utspel var att Boverket föreslagit nya svagare regler, kallade “Möjligheternas Byggregler”.12 Förslaget har fått hård kritik från remissinstanserna13. En av kritikerna var Sveriges Arkitekter som varnade för att förslaget ger lägenheter utan fönster och med låg takhöjd.14 Det var i en replik mot detta som Timbros chefsekonom klagade på att förslaget inte går tillräckligt långt.

“Att tillåta bostäder utan fönster och med lågt i tak gör att betydligt fler kan få bo billigare och bättre. […] Boverket bör gå ännu längre. Säkerställ brandskydd och konstruktionsteknik. Låt marknaden sköta resten”, skrev Fredrik Kopsch.15

Risk för dödliga bakterier

En av de många remissinstanser som framfört hård kritik mot Boverkets förslag var Folkhälsomyndigheten, som varnade för  att de nya reglerna innebar risk för att man skulle få växt av den dödliga bakterien Legionella i vattenledningarna.16

Timbro blundar för att det finns mängder av problem som en bostadssökande har svårt att bedöma själv vid ett snabbt besök: legionella, mögelrisk, om ventilationen inte räcker till under sommaren, buller, radon… Ekonomer antar gärna att människor har perfekt information, men det är ju inte så det fungerar i verkligheten.

Folkhälsomyndigheten varnade också för att bristen på fönster och sämre regler för luftkvalitet, termisk komfort och fuktsäkerhet riskerar att undergräva människors hälsa.17

Myndigheten lyfte också att de nya reglerna var otydliga, så att det finns risk att hus måste byggas om till höga kostnader om det visar sig att de bryter mot miljöbalken eller plan- och bygglagen.18 Det kan bli rejält dyrt.

Det är i det här sammanhanget man ska se att Timbro kräver lägenheter utan fönster.

”Tokiga” utspel är inte tokiga om de flyttar gränsen

Timbro jobbar nämligen utifrån principen om att framföra radikala förslag som är på gränsen till tokiga för att få mindre extrema förslag att framstå som rimliga. När debatten handlar om att tillåta lägenheter utan kök och fönster, framstår lägre takhöjd och marknadshyra i nyproduktion inte så illa i jämförelse. Johannes Klenell har skrivit en utmärkt artikel i Arbetet om vilka Timbro är och hur de jobbar.19

Inom den amerikanska tankesmedjehögern talar man om att flytta det så kallade Overtonfönstret av vilka åsikter som anses möjliga att föra fram i samhällsdebatten.20 Det är en strategi som fungerar.

Frågan om de nya byggreglerna är ett exempel på detta. Boverkets förslag om avregleringar har fått så hård kritik att det har behövt göras om det två gånger. Men Timbros krav på att fattiga människor ska inhysas i källare utan fönster flyttar debattens fokus.  

Högt i tak i debatten leder till lågt i tak i hemmen

Boverkets senaste förslag som troligen träder i kraft nästa år går delvis Timbro till mötes.21 Kravet på 2:40 i takhöjd tas bort, och kraven på fönster och dagsljus luckras upp. Förslaget öppnar till exempel för att dagsljus ska komma genom optiska kablar.22 Det är fortfarande långt från Timbros nyliberala utopi, men de har återigen lyckats flytta politiken ett snäpp åt höger.

Så nu tar Timbro sats igen, och kräver att principen att en lägenhet ska ha kök avskaffas i hela Sverige – därför att det är dyrt att bo i Stockholms innerstad. 

Så hur ska man bemöta detta? Ett sätt är att försöka få samhällsdebatten att handla om verkliga problem och rimliga lösningar. Det finns till exempel förslag om att återinföra stödet till byggande. Ett annan strategi är att ta tillvara de gånger Timbro slänger ur sig förslag som är så extrema att de utdefinierar sig själva. Som nu.

En oseriös plantskola för högern och lobbyfirmorna

Timbro har visat att de är beredda att säga vilka dumheter som helst bara för att få en rubrik. Inför valet 2018 påstod de till exempel att Moderaterna hade den mest effektiva klimatpolitiken och gav andraplatsen till Sverigedemokraterna, som inte ens är säkra på om klimathotet existerar.23 Det var så pinsamt att de hittade på en ny metod inför förra valet som sätter SD sist, och som föga förvånande gav ännu en guldmedalj åt Moderaterna.24 Trots att alla vet att det partiet inte prioriterar miljön överhuvudtaget.

Timbro har en rejält tilltagen budget som kommer från företagen, och de utgör en gigantisk arbetsmarknadsåtgärd för högerpartierna och deras ungdomsförbund. Det är vanligt att unga högerpolitiker får sin försörjning av Timbro medan de letar efter nästa uppdrag eller jobb på en lobbyfirma. Ett av Timbros syften är att kratta manegen för att lobbyfirmornas arbete ska se mer seriöst ut.

Nu kampanjar Timbro för att fattiga människor ska bo trångt i källare och på vindar utan kök och fönster. De är helt enkelt en pajasorganisation. Det bästa man kan göra är att få människor att skratta åt dem.

Noter

  1. https://www.altinget.se/artikel/timbro-ta-bort-kravet-paa-kok-i-bostader ↩︎
  2. https://www.gp.se/politik/timbro-ideologen-om-lagenheter-utan-kok-frihet.adff28c8-33aa-4a87-b9a4-b6cba949fed9 ↩︎
  3. https://www.altinget.se/artikel/timbro-ta-bort-kravet-paa-kok-i-bostader ↩︎
  4. https://www.svd.se/a/Q7OlRV/hungrar-barnen-ar-det-foraldrarnas-fel-inte-ulf-kristerssons ↩︎
  5. https://www.altinget.se/artikel/timbro-ta-bort-kravet-paa-kok-i-bostader ↩︎
  6. https://x.com/RBrattstrom/status/1823663320282374155 ↩︎
  7. https://x.com/RBrattstrom/status/1823663323868434930 ↩︎
  8. https://www.mitti.se/nyheter/se-listan-sa-mycket-kostar-lunchen-i-innerstan-6.26.202584.d33b61f14b ↩︎
  9. https://x.com/FredrikKopsch/status/1820488064386629770 ↩︎
  10. https://www.expressen.se/debatt/bostader-utan-fonster–ger-fler-och-billigare-hem/ ↩︎
  11. https://arbetet.se/2023/06/22/fredrik-kopsch-och-timbros-bostader-ar-en-brandfarlig-smittohard/ ↩︎
  12. https://www.boverket.se/sv/byggande/uppdrag/mojligheternas-byggregler/#:~:text=Boverket%20genomf%C3%B6r%20nu%20omfattande%20f%C3%B6r%C3%A4ndringar,ramen%20f%C3%B6r%20projektet%20M%C3%B6jligheternas%20byggregler. ↩︎
  13. https://www.hemhyra.se/nyheter/kan-byggas-rum-utan-fonster/, https://s3-eu-north-1.amazonaws.com/arkitektse/wpmf/uploads/2024/04/BBR-extraremiss-remissvar-SverigesArkitekter-240325.pdf ↩︎
  14. https://www.expressen.se/debatt/rum-utan-fonster-och–takhojd-blir-framtiden/ ↩︎
  15. https://www.expressen.se/debatt/bostader-utan-fonster–ger-fler-och-billigare-hem/ ↩︎
  16. https://www.boverket.se/contentassets/c516adbc1be04c47af9b5d0baebd121b/folkhalsomyndigheten.pdf ↩︎
  17. https://www.boverket.se/contentassets/c516adbc1be04c47af9b5d0baebd121b/folkhalsomyndigheten.pdf ↩︎
  18. https://www.boverket.se/contentassets/c516adbc1be04c47af9b5d0baebd121b/folkhalsomyndigheten.pdf ↩︎
  19. https://arbetet.se/2024/08/16/darfor-vill-timbro-att-du-ska-ha-ett-hem-utan-kok/ ↩︎
  20. https://en.wikipedia.org/wiki/Overton_window ↩︎
  21. https://www.boverket.se/contentassets/f7f68286e1d54560b1e735cb015e8962/ku-hhm.pdf ↩︎
  22. https://www.boverket.se/contentassets/f7f68286e1d54560b1e735cb015e8962/ku-hhm.pdf ↩︎
  23. https://timbro.se/miljo/effektiv-klimatpolitik/ ↩︎
  24. https://timbro.se/miljo/effektiv-klimatpolitik-en-granskning-av-partiernas-klimatpolitik-2022/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad augusti 22, 2024.

Uppdaterad augusti 22, 2024.