Kristerssons pressis: Fick bidrag för att ”studera hur svenskt dolt lobbyarbete såg ut” – blev dold lobbyist

En av statsminister Ulf Kristerssons närmaste medarbetare är hans pressekreterare Tom Samuelsson. Dagens ETC har granskat Samuelsson som hamnat i hetluften då han på Instagram skryter om att han festat upp Helsingborgs kommuns pengar på kläggfest i Almedalen. 1

Idag är Tom Samuelsson pressekreterare åt statsministern. Det är en politiskt tillsatt tjänst som med stort inflytande. 2 2015 sökte Samuelsson pengar från Helsingborgs kommun genom föreningen Campus Vänner, och fick 6 000 kronor för att ”att studera hur svenskt dolt lobbyarbete riktat mot makthavare ser ut i praktiken”. Där skulle han också intervjua politiker och lobbyister. Resultatet? Hans ”välkryddade” ansökan gick igenom och så här återrapporterade han nyligen sin stipendieresa:

Bildcollaget är från Dagens ETC.

Vad seriöst det verkar när han skryter om sin kompis som ”forskningsassistent”, uppehälle i baren, och hans granskning av lobbyismen beskrivs med orden:

”Lobbyister ställdes mot väggen (jag tryckte till flera i kön till bardisken) och makthavare frågades ut!! (har du en cigg frågade jag tex en person som jobbade på Trafikverket). Från att några dagar tidigare ha varit panka […] stod vi nu på Kallis med 3 000 spänn på fickan att köpa uppehälle i baren för. Vi mådde verkligen toppen”

För den som inte har koll på Visby och Almedalen är Kallis ett exklusivt uteställe som är svårt att komma in på. 

Nätverkande som leder till lobbyistjobb

Samuelsson säger att allt han skrev på är ett skämt, som är riktade till hans “privata vänner” på Instagram. Humor är svårt och Granskningsinstitutet Klägget är inte humorexperter, så vi låter andra recensera om det var roligt. Men vi noterar att Samuelsson har hela 1 458 följare på Instagram, så det är inte mer privat än så. Vi tycker också att Samuelssons resa, förutom den till Almedalen på pengar, är intressant.

Vid tiden för resan gick han en kandidatutbildning i “strategisk kommunikation”, som han själv framhåller innehöll lobbying. Månaderna innan hans betalda resa till Almedalen praktiserade han på PR-firman JMWGolin som har tonvikt på reklam. Kanske är det hans kunskap därifrån som fått honom att intressera sig för Almedalen. Oaktat var hans resa för att ”granska lobbyismen” ett sätt för honom att knyta kontakter och sen få ett jobb som lobbyist. För ett år efter sin betalresa, som han nu skryter om, fick han jobb på lobbyfirman Reform Society. Det är värre än hans skrytsamma ”skämt” om att supa bort kommunens pengar.

Moderaternas dubbla ansikte

Ett parti som Moderaterna har en noga genomtänkt kommunikationsstrategi för hur de vill uppfattas av väljarna. De vill inte framstå som ett känslokallt elitistiskt klägg utan som människor som bryr sig. “Det måste kännas i magen när Moderaterna pratar politik, inte bara i huvudet. Moderaterna behöver inte bara utveckla politiken utan även sättet på vilket politiken kommuniceras”, som de skriver sin valanalys. 3
Tom Samuelssons post säger dock en hel del om hur vissa moderater vill framstå inför sina vänner, när de tror att väljarna inte ser.

Alla moderater tycker dock inte skämtet är roligt. Några högt uppsatta moderater har talat med DagensETC.

– Jag tycker att det är rätt extremt att Ulf Kristerssons pressekreterare skryter om att supa för skattepengar. Sedan såg jag att han dessutom skryter om att ha lurat till sig pengar från stipendium för att supa på Kallis, pengar som kunde gått till människor som behövde dem. Då blev jag nästan chockad, säger en centralt placerad moderat.

En pressekreterares jobb är att hjälpa sin politiker synas på bästa möjliga sätt. En pressekreterare som själv blir nyheten har misslyckats. Man tycker ju att Tom Samuelsson efter sitt arbete på lobbybyrå med hemliga kunder borde ha omdöme nog att inte sätta sin chef Ulf Kristersson i klistret.

Inläggen är nu raderade och Samuelssons Instagramkonto är privat och kan bara läsas av hans 1458 närmaste vänner. Men han jobbar kvar som pressekreterare åt Sveriges statsminister. Och hans kontakter i lobbyvärlden är definitivt kvar.

Noter

  1. https://www.etc.se/inrikes/haer-skryter-statsministerns-pressekreterare-om-bidragsfusk-foer-almedalenresa ↩︎
  2. https://www.forskning.se/2021/11/26/regeringens-pressekreterare-har-allt-mer-makt/ ↩︎
  3. https://moderaterna.se/app/uploads/2023/03/Moderaternas-Eftervalsanalys-2022.pdf ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad juli 5, 2024.