Almedalen: rosé, Michelinkockar och demokratins dödgrävare

Skålande vinglas, Tidöavtalet tryckt på toapapper, pengar...

Den här veckan pågår Almedalsveckan i Visby, som är fullt av politiker, journalister, drösar av olika sorters lobbyister, organisationsaktiva och engagerade medborgare.

Almedalsveckan är ett underbart och fruktansvärt fenomen på samma gång. Å ena sidan finns det ett enormt antal seminarier, paneldebatter och andra aktiviteter som konkurrerar om uppmärksamheten. I år innehåller det officiella programmet hela 2 124 punkter på fyra dagar.1 Om man är intresserad av politik så är Almedalsveckan en utmärkt plats för en lärorik och intensiv semester. Och det är ett utmärkt ställe att nätverka på.

Samtidigt så är det aldrig tydligare än under Almedalsveckan hur gränserna mellan politik, lobbyism och storföretag upplösts så att allting smält samman till en kletig massa: ett klägg.

Demokratin urholkas av karriärister

Sveriges demokrati har ett problem med människor som brinner mer för sin karriär än för sina övertygelser. Människor som hellre bygger CV:n än folkrörelser. En gång i tiden uppfattade sig politiker som företrädare för en ideologi eller en folkrörelse, men numera ser sig många som policyprofessionella som jobbar med “politik och påverkan”. Ena året har man anställning i en medlemsorganisation, året därpå för en lobbyfirma, nästa år igen jobbar man som sekreterare i riksdagen, innan man går vidare till att bli lobbyist för ett storföretag…

Det här gröper ur demokratin inifrån. Inte ens partiledare håller sig för goda för att sälja sina kunskaper och kontakter till högstbjudande.

Många av de här människorna kommer att vara i Almedalen. Några kommer att hitta sitt nästa jobb där.

Ekonomiska särintressen betalar

Visst är det fantastiskt med Almedalsveckans alla seminarier. Men det är svårt att komma ifrån att en stor del av arrangemangen betalas av ekonomiska särintressen som vill tjäna pengar på att påverka. När ett storföretag kan tjäna miljarder på att driva igenom eller blockera ett beslut, så det är rationellt för dem att vräka ut pengar på lobbying. 

Och det kanske är en bra sak det också. För en fördel med Almedalsveckan är att lobbyismen blir så extremt synlig. Företag och branschorganisationer lägger enorma belopp på dyra lokaler, de bjuder på middagar, och skänker ut orimliga mängder vin av olika färger  för att locka besökare till arrangemangen.

Lobbyfirmorna bjuder på vin – men du är inte bjuden

I årets officiella program finns det ca 30 punkter med mingel. Men då ingår inte längre de klassiska Almedalsminglen där en lobbyfirma bjuder på rosé i det officiella programmet. De senaste åren har svensk alkohollagstiftning börjat tillämpas även under Almedalsveckan så numera krävs gästlista och kontakter för att komma in. Lobbyfirman Primes stora rosémingel anordnas dock fortfarande varje kväll före talen “i Sankt Clemens kyrkoruin där man förutom svalkande rosé kan njuta av en historisk miljö [och få] en riktig Almedalskänsla och knyta kontakter med beslutsfattare och opinionsbildare”.2

Lobbyfirmorna bjuder inte på vin för att vara snälla utan för att tjäna pengar. Almedalsveckan borde stämma till eftertanke om vilka krafter det är som har råd att göra sig hörda i det offentliga samtalet.

Almedalsveckan visar varför lobbyregistret behövs

Eftersom Sverige till skillnad från många demokratiska länder saknar lagstiftning om lobbytransparens så är det ingen som vet hur många lobbymöten som pågår den här veckan. Men det handlar troligtvis om tusentals möten där särintressen lägger stora summor på att påverka politiken. Många möten sker offentligt, men ett stort antal möten äger också rum i hemlighet.

Det finns en statlig utredning som utreder frågan om ett svenskt lobbyregister. Almedalsveckan visar att det behövs.

Granskningsinstitutet Klägget kommer inte att vara i Almedalen i år. Vi fortsätter granska lobbyismen från fastlandet. Vilket har den stora fördelen att vi slipper både köer, kullersten och solskador. Men här har vi några av veckans höjdpunkter:

Bästa give-away: en toarulle

Civil Rights Defenders tryckt upp Tidöavtalet på toalettpappersrullar för att protestera emot angiverilagen.3 Några av toarullarna har satts upp på strategiskt utvalda offentliga toaletter där det rör sig mycket journalister.

Hemliga runda bordssamtal sprider sig

Almedalsveckan sägs bygga på principen att allmänheten ska ha fritt tillträde, men intressanta tidningen Dagens Opinion rapporterar om att det blir allt vanligare med hemliga rundabordssamtal där den som betalar kan få diskutera frågor med en panel utan att allmänheten för höra vad som sägs.4 Tidningen uppskattar att i år ordnar lobbyfirmorna cirka 50 runda bordssamtal till ett värde av 5 miljoner kronor.

Vi hoppas att EU-parlamentariker som deltar i dessa hemliga “runda bordssamtal” kommer ihåg att registrera mötena i EU:s lobbyregister. Att glömma bort det vore ett allvarligt brott mot reglerna.

Michelinkockar flygs in till Visby

Dagens Opinion rapporterar också att ett eventföretag flyger in kockar från krogar med stjärnor i Michelinguiden för exklusiva middagar under Almedalsveckan.5 Middagarna arrangeras i privata bostäder i Visby innerstad på uppdrag av företag, och både uppdragsgivare och deltagare är hemliga.

“Varför vill era uppdragsgivare bjuda på slutna lyxmiddagar?” frågar Dagens Opinion.

“– Det är ett sätt att attrahera de viktigaste beslutsfattarna till just din tillställning. När Almedalsveckan blir allt mer komprimerad och de flesta lägger sina arrangemang på onsdag-torsdag så gäller det att arrangemangen håller högre nivå.”

Det vill säga: det är så många som vill träffa de viktigaste personerna att man behöver bre på rejält för att få träffa dem.

Det vore intressant att veta vad näringslivsorganisationen Institutet mot Mutor har att säga om dessa lyxmiddagar. Det är inte självklart var gränsen går, men tidigare har de till exempel avrått från att bjuda myndighetspersoner och riksdagsledamöter på mingel.6

Men det är tydligt att vissa företag är beredda att satsa stora summor på att påverka politiken. Sverige behöver en transparenslagstiftning för att jämna ut spelplanen mellan de som har mycket pengar och de som har bra argument.

Noter

  1. https://www.almedalsveckan.info/program ↩︎
  2. https://primewebershandwick.com/thought-leadership/planera-din-vistelse-i-almedalen-2024/ ↩︎
  3. https://dagensopinion.se/artikel/organisation-trycker-tidoavtalet-pa-toapapper/ ↩︎
  4. https://dagensopinion.se/veckans-brief/artikel/byraernas-miljonaffarer-pa-runda-bord-i-almedalen/ ↩︎
  5. https://dagensopinion.se/veckans-brief/artikel/michelin-kockar-flygs-in-for-lyxmiddagar/ ↩︎
  6. https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/klimat/institutet-mot-mutor-bjud-inte-myndighetspersoner-pa-mingel/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad juni 26, 2024.