DN frågade om TikTok skadar barn – och lobbyisten kastade ut journalisterna

TikTok kastade ut journalister som ställde kritiska frågor

När TikTok höll presskonferens förra veckan ville DN ställa kritiska frågor om att företagets algoritmer visar filmer för barn med våld, självmordstankar och vikthets. TikToks lobbyister vägrade svara och kallade på vakten.

Sociala medier-giganten TikTok är under hård press. USA ser det som ett säkerhetsproblem att ägarna Bytedance kontrolleras av Kina och enligt lag måste hjälpa diktaturen.1 EU-kommissionens personal får inte längre ha TikTok på mobilen av säkerhetsskäl, och både USA och EU överväger ett totalförbud.2

Våld, självmordstankar och vikthets – för barn

Samtidigt får TikTok kritik för att de visar filmer för barn som innehåller grovt våld, självmordstankar och vikthets.3 Det handlar inte om enstaka klipp utan om många, filmerna kan leda till oro, rädsla och sömnsvårigheter.4 För tre år sedan lovade TikTok ändra sina algoritmer för att inte visa sådana här filmer för barn, men undersökningar från flera länder visar att de inte sköter sig. TikTok har 13-årsgräns och säger själva att de har “sofistikerade metoder” för att hindra barn att titta, men det fungerar inte.5

DN blev utkastade från presskonferens

Förra veckan bjöd TikTok bjöd in svenska medier till presskonferens med Chloe Setter från Storbritannien som leder företaget lobbyarbete med barnsäkerhetspolicy. 6 Hon var på turné i Skandinavien som en del av en PR-operation för att rädda företagets rykte.

När Chloe Setter haft sin dragning var det dags för enskilda intervjuer. DN:s journalister ville visa en kort film för henne om den sorts klipp företaget visar för barn men hon vägrade. Istället avbröt TikToks nordiska chefslobbyist Parisa Khosravi intervjun och kallade på vakten. DN:s journalister ombads lämna lokalerna.

Vi citerar DN-artikeln:

“– Jag tror att det är bäst att vi avrundar här, säger Parisa Khosravi.

Vi vill visa er ett videoklipp där barn från hela Sverige berättar vad de ser i sina flöden, [sade DN:s journalist].

– Jag följer gärna med er ut.

Klippet är bara en och en halv minut långt, [sade DN].

– Det är inte ett alternativ just nu. Jag följer med er ut nu, säger Parisa Khosravi.

Er pr-byrå bjöd ju in oss till den här pressbriefingen så att vi kunde få ställa våra frågor, [sade DN].

– Det verkar ha blivit någon miss, jag är hemskt ledsen. Jag följer med er ut nu, säger Parisa Khosravi.”7

Från jämställdhet till Kina-lobbyism

Innan Parisa Khosravi blev chefslobbyist på TikTok i Norden har hon varit anställd på lobbyfirman Hallvarsson & Halvarsson, och samarbetat med Europarörelsen.8 Men i övrigt har hon en ovanlig bakgrund för att vara lobbyist för ett storföretag med diktaturkoppling. Hon har varit inblandad i Järvaveckan, uttryckt stöd för klimatet, och när hon frilansade som PR-konsult hävdar hon att hon med alla möjliga medel tryckte på för “gender equality, diversity and inclusion across generations in everything PR, communications, and tech.”

Det är en rejäl förändring från det till att kasta ut journalister från en presskonferens för att de ställer kritiska frågor.

Britiska topplobbyisten skryter med transparens och solglasögon

Hennes kollega, TikToks brittiska topplobbyist Chloe Setter var dock nöjd med sin skandivienturné. I alla fall om man ska tro vad hon skriver på LinkedIn.9

I sin uppdatering skriver hon inte ett ord om att de behövde kasta ut DN från presskonferensen – istället skryter hon om att turnén var en chans för journalister att ställa frågor om deras ”viktiga arbete” och att de kan “bygga förtroende” genom att vara “transparenta”. Resans höjdpunkt var att få hålla ett föredrag i solglasögon i en trädgård under Danmarks motsvarighet till Almedalsveckan.

Vågar man gissa att det inte var några kritiska journalister som ställde frågor där?

Noter

 1. https://edition.cnn.com/2024/03/18/tech/tiktok-bytedance-china-ownership-intl-hnk/index.htm ↩︎
 2. https://computersweden.se/article/2096693/eu-topp-utesluter-inte-tiktok-forbud.html, https://www.resume.se/alla-nyheter/morgonsvepet/cannes-lions-hotas-av-forbud-i-usa-tiktok-lagger-locket-pa/ ↩︎
 3. https://www.dn.se/sverige/barnen-berattar-lemlastade-kroppar-vikthets-och-sjalvmord/ ↩︎
 4. https://www.dn.se/sverige/forskare-sa-paverkas-barn-av-vald-pa-sociala-medier/ ↩︎
 5. https://www.dn.se/sverige/dn-tvingas-lamna-tiktoks-kontor-efter-kritiska-fragor/ ↩︎
 6. https://www.linkedin.com/in/chloe-setter-0235a421/ ↩︎
 7. https://www.dn.se/sverige/dn-tvingas-lamna-tiktoks-kontor-efter-kritiska-fragor/ ↩︎
 8. https://www.linkedin.com/in/parisakho/details/experience/ ↩︎
 9. Uppdateringen går inte att spara på Wayback Machine, men om den här länken ändras så har vi också länkat till en skärmdump; https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7209178147718623234/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad juni 20, 2024.