Varför gör en docka journalisternas arbete?

Göran Hägglund Herr talman

Just nu verkar det bli stor strejk i vården. Det efter att Vårdförbundet, som organiserar bland annat sjuksköterskor, inte kommit överens med arbetsgivarna inom vårdsektorn. Media har bevakat frågan utifrån om den är samhällsfarlig eller inte, men de har inte granskat Göran Hägglund som är ordförande för en nämnd som kan avgöra om Vårdförbundets agerande är samhällsfarligt.

Vem är Göran Hägglund?

Göran Hägglund är inte bara tidigare sjukvårdsminister och partiledare för Kristdemokraterna. Han har också varit ordförande för privat vårdbolag och jobbar idag som lobbyist på firma Reform Society som har hemliga kunder i vårdsektorn. Han har också suttit i styrelsen för Aleris och FRISQ som också är del av vårdbranschen. Tankesmedjan Balans har granskat Reform Society och kommit fram till att de i alla fall jobbar för:

 • det tyska läkemedelsbolaget Merck.
 • det amerikanska läkemedelsbolaget Indivor.
 • det amerikanska läkemedelsföretaget Janssen (i samarbete med Psoriasisförbundet).
 • läkemedelsföretaget Pfizer (världens största).
 • det schweiziska läkemedelsföretaget Sandoz.
 • Nätverket mot cancer.

… samt att de engagerat sig till förmån för Sankt Eriks Ögonsjukhus.1

Vi vet inte vilka andra kunder de har i vårdsektorn. Hägglund, som ska vara opartisk, jobbar för en firma med gigantiska intressen i sektorn och har med största sannolikhet fler kunder. Man kan tycka att det är intressant för svenska folket att veta när de får till sig nyheter om Vårdförbundets strejk.

Vilka har bevakat Hägglunds bakgrund? Såklart har vi på Klägget2, tankesmedjan Balans som vi citerar ovan och Aftonbladet Ledare. 3 Vi för att vi allt alltid granskar kläggets utbredning, Balans för att de numera också bevakar vården och Aftonbladet Ledare för de vill sätta dit sina politiska motståndare.

Granskar vanliga media lobbyismen? Nej.

Men hur ser det ut i vanlig media? Jag har inte hittat en enda som tycker det är värt att lyfta fram att en lobbyist med hemliga kunder i vårdsektorn ska avgöra om en Vårdförbundets övertidsblockad och strejk är samhällsfarlig:

Sveriges Radio? Nej.

Sveriges Television? Nej.

Aftonbladet? Nej.

Dagens Nyheter? Nej.

Svenska Dagbladet? Nej.

Expressen? Nej.

Göteborgsposten? Nej.

Sydsvenskan? Nej.

Jag tror du förstår min poäng.

Nickedockan har rätt!

Inte en enda större nyhetsförmedlare tycker alltså det är värt att berätta om att en lobbyist och tidigare ordförande för privata vårdbolag är ordförande i en nämnd som har makten att avgöra om en strejk är samhällsfarlig. Det är dock en sanning med modifikation då det finns en större nyhetsförmedlare som anser att det är viktigt att nyansera. Det dockbaserade satirprogrammet Herr talman i SVT har uppmärksammat detta fem minuter in i klippet. 4

Hej! Göran Hägglund här. Jag är opartisk ordförande i nämnden som ska avgöra om strejken är samhällsfarlig. Och tidigare ordförande för privata vårdbolag. Inga konstigheter.

En docka gör alltså djupare granskning än Sveriges samlade journalistkår. Är det inte konstigt? Jo, men det visar också varför granskningsinstitutet Klägget behövs för vi kommer alltid granska klägget när media misslyckas.

Noter

 1. https://tankesmedjanbalans.se/lobbyist-leder-namnd-som-ska-avgora-om-vardforbundets-strejk-ar-samhallsfarlig-har-arbetsgivarsidan-som-kund/ ↩︎
 2. https://klagget.nu/2024/05/07/vardlobbyisten-goran-hagglund-far-bestamma-om-vardforbundets-stridsatgard-ar-laglig/ ↩︎
 3. https://www.aftonbladet.se/ledare/a/5EVo6m/goran-hagglund-ar-knappast-opartisk-i-striden-om-varden ↩︎
 4. https://www.svtplay.se/video/jxgbvwz/herr-talman/att-vara-eller-inte-vara-liberal?position=305&id=jxgbvwz ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad juni 4, 2024.

Uppdaterad juni 4, 2024.