Transporterade vaccin i soppåsar och snålade på kylskåp – tog ut 75 miljoner i vinst

Svea Vaccin

Aftonbladet har avslöjat att Nordens största vaccinföretag, Svea Vaccin, utsätter sina patienter för livsfara. Temperaturkänsliga vaccin har transporterats i sopsäckar på tunnelbanan, och förvarats i rumstemperatur för att de inte haft råd med riktiga kylskåp. Samtidigt har bolaget delat ut 75 miljoner i vinst.

Många vaccin är temperaturkänsliga. Vissa tål inte värme. Andra vacciner slutar fungera om de fryser. Om vaccin förvaras fel kan de förlora sin verkan. Det gäller till exempel rabiesvaccin, som i likhet med många vaccin ska förvaras mellan 2-8 grader.1

Aftonbladet har avslöjat att Svea Vaccin, som har 42 mottagningar i hela Sverige, bryter köldkedjan. De har transporterat vaccin i sopsäckar på tunnelbanan, vaccin som inte fått plats i kylen har förvarats i rumsvärme, och temperaturen i deras dåliga kylar har pendlat upp och ner på ett sätt som kan förstöra vaccinen.2 Dessutom har läkare saknat legitimation, och enligt visselblåsare har de låtit vaccinering utföras av receptionister som inte är utbildade för att göra det.3

Läkemedelsverket har varnat för att det här kan vara en potentiellt farlig situation om man tar risker när vaccinet inte fungerat.4

Slänger på luren

Ägare och VD:n Ridha Hadfi har tagit ut 75 miljoner kronor i vinst från företaget sedan 2019, men säger till Aftonbladet att företaget inte har råd med nya kylskåp än.5

“Speciella kylskåp för vacciner planeras att köpas in successivt när företagets ekonomi tillåter”, sade Ridha Hadfi.

När tidningen frågade honom varför de inte prioriterat att köpa nya kylar som är avsedda för vaccin tidigare slängde han på luren.

Region Stockholm har utrett uppgifterna och  sagt upp avtalet med Svea Vaccin.6 Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO håller på och utreder riskerna för patientsäkerheten. Det kan leda till att Svea Vaccin tvingas stänga, men IVO kan idag inte säga när utredningen är klar. 7 IVO:s omstridda generaldirektör Sofia Wallström är på väg att avgå för att istället bli lobbyist åt läkemedelsbolagen8  – vilket är en helt annan historia – och vi hoppas att det inte försenar beslutet.

Företaget slår dock ifrån sig kritiken och hävdar att de är utsatta för en komplott från en före detta anställd.9 Vi noterar att Aftonbladet har många källor och tillåter oss att tvivla.

I väntan på IVO:s beslut kan vi bara konstatera att Svea Vaccin är ett tydligt exempel på problemet med vinstdrivande företag inom vård och välfärd.

Riktiga kylskåp kostar pengar – att fuska är gratis

Skälet att man tillåter vinstdrivande företag i vården är att politikerna hoppas att de ska vara kreativa och kunna göra ett bättre jobb genom till exempel korta beslutsvägar. Det kan fungera ibland – jag hoppas att min egen vårdcentral är ett av de ställen där det fungerar. Men i praktiken så är det enklaste sättet att göra vinst inom vård och välfärd är att dra ner på kvalitén.

Riktiga läkare kostar pengar – så man flyttar arbetsuppgiften till en receptionist. Transporter i rätt temperatur kostar pengar – så istället skickar man ett paket med posten. Riktiga kylskåp kostar pengar – förvara vaccinet i rumstemperatur. Vem kommer att märka?

På samma sätt som vissa  friskolor gör vinst på att ge barnen en sämre utbildning kan vårdföretag göra vinst på att ge sämre vård. I det här fallet riskerar man patienternas liv.

Marknaden fungerar bra när det är enkelt för de som köper en tjänst att se om kvaliteten är bra. Men inom vård och skola är det ofta svårt för en vanlig människa att avgöra.

Vårdlobbyisterna svarar inte

Svea Vaccin är medlemmar i Vårdföretagarna, som är vårdföretagens lobbyorganisation som driver medlemmarnas intressen. De driver på för mer vinster inom vård och omsorg. Vi har kontaktat dem för att fråga om de allvarliga anklagelserna mot Svea Vaccin men de har inte svarat.

Avslutningsvis. Det är inte farligt att vaccinera sig med temperaturskadade vaccin. Men man får inget skydd. Farshid Jalalvand, klinisk utredare på Läkemedelsverket har blivit intervjuad i Dagens ETC, och säger att om man vaccinerat sig hos Svea Vaccin och är orolig kan det vara en god ide att kontakta sin läkare och ta reda på om man behöver vaccinera sig igen.10

Noter

 1. https://www.fass.se/LIF/product;jsessionid=node01dltpxcbxui0qko6fz7rb64cv137145.node0?userType=0&nplId=20221209000019 ↩︎
 2. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yE1wJ2/200-sekunder-svea-vaccins-kylar-for-varma-och-kalla ↩︎
 3. https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2024/01/vaccinforetag-slarvade-med-hanteringen-av-vaccin/ ↩︎
 4. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dwVb8A/lakemedelsverket-om-svea-vaccin-potentiellt-farligt ↩︎
 5. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/25dKWy/vaccin-vd-n-har-tagit-ut-75-miljoner-har-inte-rad-med-nya-kylskap ↩︎
 6. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P4Kqez/efter-200-sekunders-granskning-region-stockholm-bryter-avtalet-med-svea-vaccin, https://www.regionstockholm.se/nyheter/2024/02/region-stockholm-sager-upp-avtal-med-svea-vaccin/ ↩︎
 7. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kE2zMa/ivo-inleder-tillsyn-av-svea-vaccin-efter-aftonbladets-granskning ↩︎
 8. https://www.lakemedelsvarlden.se/sofia-wallstrom/ ↩︎
 9. https://www.etc.se/inrikes/efter-svea-vaccin-skandalen-kan-du-lita-paa-ditt-skydd ↩︎
 10. https://www.etc.se/inrikes/efter-svea-vaccin-skandalen-kan-du-lita-paa-ditt-skydd ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad 2 veckor sedan.