V-topp går över till moderata Kreab

V:s Jenny Lindahl går till moderata Kreab

Vänsterpartiets tidigare kommunikationschef Jenny Lindahl byter jobb. Inom kort börjar hon arbeta för miljardären Peje Emilsson på den utpräglat moderata lobbyfirman Kreab, som kämpar för vinster i välfärden. Detta visar hur långt klägget ätit sig in i partipolitiken.

Jenny Lindahl har en lång karriär i Vänsterpartiet. Hon var ordförande på Ung Vänster på 1990-talet, och har bland annat varit partiet kommunikationschef 2020-2023. 1 Hon jobbade också som lobbyist på Hill & Knowlton några år i början av 2000-talet och är en av ytterst få vänsterpartister som har jobbat som lobbyister. Nu har hon återvänt till lobbybranschen, men den här gången har hon gått till moderata lobbyfirman Kreab.

Ett hav av moderater

Kreab är ingen vanlig lobbyfirma. Det är Moderaternas lobbyfirma. Kreab har inte bara gjort Moderaternas logga, de tar också fram förslag på moderat politik. 2 Carl Bildt är viceordförande. Gunnar Hökmark är “International Senior Advisor”, grundaren och högsta chefen Peje Emilsson har sagt att han brukar skicka SMS till Ulf Kristersson när han tycker att statsministern “varit duktig”. 3

Kreab är starkt profilerat för vinster i välfärden, och de spelade en nyckelroll för att övertyga SD om att byta åsikt och bli för att företag ska kunna göra vinster på vård och skola. Grundaren Peje Emilsson har även startat friskolejätten Kunskapsskolan, och trycker på för en privatisering av fängelserna. 4 Kreab ligger också bakom kampanjorganisationen Valfrihetens Vänner, och den så kallade Valfrihetskommissionen där Gunnar Hökmark är ordförande. 5 I valrörelsen 2022 påstod de att Socialdemokraterna ville lägga ner 900 skolor. Det var inte sant, men varför hålla sig till fakta om man har ett val att vinna?

Personalen på Kreab består inte enbart av moderater. Det finns även några journalister, och folk som har bakgrund i moderaterna närstående organisationer som Svenskt Näringsliv och Stockholms Handelskammare. Men det är en nackdel för en lobbyfirma att vara en moderat monokultur som inte förstår sig på hur andra partier tänker. Så personalstyrkan rymmer även minst en kristdemokrat. I höstas annonserade de också efter en “djävulens advokat” och lyckades hitta en socialdemokrat. Vänsterpartisten Jenny Lindahl kan säkert bidra med nya insikter och perspektiv.

Vad gör en vänsterpartist på Kreab?

Jenny Lindahl har berättat om det nya jobbet i tidningen Dagens Opinion. 6

Hur gick det till när du fick jobb på Kreab?
– Jag blev kontaktad av dem. Efter några samtal tyckte jag att det stämde väl med vad jag skulle vilja göra, både vad gäller hur Kreab arbetar och vilka kunder och slags uppdrag de jobbar med, säger Jenny Lindahl, och utvecklar:

– Jag hoppas jag ska få möjlighet att förverkliga hela min potential på Kreab.

 Vad ska du åstadkomma?
– Det är lite svårt att svara på, jag har inte börjat än. Jag har en ganska bred erfarenhet av strategisk planering och implementering, krishantering, kommunikation, konflikthantering, förändringsledning, politisk analys och strategisk planering.“

Tidningen frågade också om hennes nya lön.

“– Vad får du för lön?

– Jag vet inte om jag ska säga det. Så jag säger ingenting om det nu,” svarade Jenny Lindahl.

Lobbybranschen har höga löner, och Kreab är i den övre halvan av löneligan. 7 Enligt årsredovisningen för 2022 var den genomsnittliga kostnaden 1 171 000:- per anställd. 

”En av mina bästa rekryteringar någonsin”

Även tidningen Flamman, som är oberoende, men står nära vänsterpartiet, skriver om rekryteringen. 8 Bland annat citerar de Moderaternas kommunikationschef Martin Borgs som skrev en bok tillsammans med Lindahl när de var arbetskamrater på Hill & Knowlton.

”En av mina bästa rekryteringar någonsin, i hård konkurrens,” skriver Martin Borgs gillande om henne på Twitter.

Flamman intervjuar också Marcus Larsson från Tankesmedjan Balans och granskningsinstitutet Kläggets ansvarige utgivare Robin Zachari, som är mer kritiska.

– Övergången från Vänsterpartiet till moderatbyrån Kreab visar hur djupt klägget sipprat in i partipolitiken. Ena dagen kan de stå och kalla varandra för kommunister och fascister och nästa jobbar de för hemliga kunder, säger Robin Zachari. 9

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler har också kommenterat sidbytet i Flamman:

”– Ett parti kan inte bestämma över vilka folk jobb har. Men jag vill vara tydlig med att Vänsterpartiet inte kommer att flytta sig en millimeter i frågor som vinster i välfärden, eller lobbyismens destruktiva inflytande över politiken”, säger Aron Etzler. 10

Partisekreteraren säger också att han tror att Vänsterpartiet behöver diskutera att införa någon form av karens för anställda.11

Det säger något djupt om vår tid när vänsterpartiets kommunikationschef börjar jobba på en moderat kläggbyrå.

Noter

 1. https://www.linkedin.com/in/jenny-lindahl-1486b157/details/experience/ ↩︎
 2. https://twitter.com/Skolinkvisition/status/1725494711857684597 ↩︎
 3. https://omni.se/kunskapsskolans-grundare-smsar-till-kristersson/a/V9K024 ↩︎
 4. https://www.aftonbladet.se/kultur/a/WRrWn2/privata-fangelser-och-vinstdriven-kriminalvard-av-eric-rosen ↩︎
 5. https://www.etc.se/inrikes/lobbyisterna-som-ritade-om-skolsverige-och-blev-stenrika-paa-kuppen, https://medium.com/@KarlssonMax/vilka-%C3%A4r-valfrihetens-v%C3%A4nner-83b62cd64424, http://valfrihetsfakta.se/valfrihetskommissionen ↩︎
 6. https://dagensopinion.se/artikel/v-topp-till-kreab/ ↩︎
 7. https://www.realtid.se/lista-pr-byraerna-med-de-hogsta-lonerna/ ↩︎
 8. https://www.flamman.se/vansterpartiets-jenny-lindahl-blir-lobbyist-pa-kreab/ ↩︎
 9. https://www.flamman.se/vansterpartiets-jenny-lindahl-blir-lobbyist-pa-kreab/ ↩︎
 10. https://www.flamman.se/kreab-vackarklocka-for-v/ ↩︎
 11. https://www.etc.se/inrikes/v-chefen-till-kreab-nu-vill-partiet-ha-lobbykarens ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  Tack för att du prenumererar på Kläggets gratis nyhetsbrev!

  Kan du stötta Kläggets arbete med en frivillig gåva? Klicka här för att donera till våra granskningar.

  Genom att du fyller i dina uppgifter i ovan nämnda fält och klickar på knappen bekräftar du din prenumeration på Kläggets nyhetsbrev, att uppgifterna tillhör dig och att du läst igenom och godkänner personuppgiftspolicyn.

  Oj, någonting gick fel. Kontrollera att du angett en riktig e-postadress.

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad februari 29, 2024.

Uppdaterad februari 29, 2024.