Kläggalan: De kan vinna kläggpriset

De kan ta hem priset i årets kläggala - Cision PR Influencer Award 2024

Varje år organiserar PR-branschen sin egen kläggala där de delar ut en massa priser. Bland annat priset till den lobbyist som syns mest. I år är det 20 stycken som nominerats till “Cision PR Influencer Award 2024”. De nominerade är idel politiker och andra personer som luckrar upp gränsen mellan politiken, staten, storföretagen och kulturen. Vi lyfter fram de tio mest kläggiga.

Ett töntigt namn med giftigt innehåll

Men först måste vi säga något om namnet “Cision PR Influencer Award 2024”, som är ett av prisen på branschföreningen Precis årliga Spinngala. 1 Som vanligt när det gäller den stockholmscentrerade påverkansbranschen har man en engelsk titel. Varför? För man tycker det är coolt och det döljer vad det handlar om: makthavare som säljer sina kontakter.

Alla de 20 nominerade är kläggiga i olika grad eftersom de jobbar inom påverkansbranschen. Men vi tittar lite närmare på de som är mest problematiska utifrån vårt fokus på gränslandet där politik, påverkan och storbolag smälter samman.

De som jobbar med att få ett sminkmärke att synas på TikTok till exempel är normalt inte intressanta för vårt granskningsinstituts räkning. 

Här är de tio mest intressanta som nominerats till kläggpriset

Vi har gått igenom alla de nominerade och tagit fram de tio som är allra mest kläggiga (utan inbördes rangordning). 

 • Maria Wetterstrand, VD Miltton Europe – tidigare språkrör för Miljöpartiet de Gröna
 • Per Schlingmann, Schlingmann – tidigare partisekreterare för Moderaterna. 2023 års vinnare.
 • Karin Bäcklund, på lilla PR-firman Not Just Cake – jobbat för Friskolornas Riksförbund
 • Eva Nordmark, Rud Pedersen – tidigare socialdemokratisk minister och TCO-ordförande
 • Gunnar Hökmark, Kreab – tidigare partisekreterare och EU-parlamentariker  för Moderaterna. och ordförande för ”Valfrihetskommissionen” som är en fejkorganisation som drivs av Kreab.
 • Casper T. Schaberm, 500 Stockholm – han är VD på byrån och säljs in på deras hemsida med att han har ett stort nätverk inom politik
 • Göran Hägglund, Reform Society/Reformklubben – tidigare partiledare för KD och sjukvårdsminister
 • Varg Gyllander, Kreab – tidigare pressekreterare för rikspolischefen
 • Linn Svansbo, Westander – studieorganisatör för den socialdemokratiska föreningen Reformisterna. Tidigare vice ordförande.  Ersättare i kulturnämnden och regionfullmäktige i Region Stockholm för Socialdemokraterna.
 • Laura Ingemarsson, 500 Stockholm – skriver krönikor om politik för Göteborgs-Posten samtidigt som hon jobbar på byrån 500.

Alla på denna lista har sålt sina kunskaper och kontakter för att påverka samhället och de politiska besluten för sina kunders räkning. Prisutdelningen äger rum den 11 april på Hamburger Börs i Stockholms innerstad. Fördrink, middag och fest för endast 2200:-. 2 

De nominerade borde skämmas över att vara på denna lista, inte mingla med bubbel och jubla för vinnaren.

Noter

 1. https://www.cision.se/artiklar-och-tips/best-practices/arets-nominerade-till-cision-pr-influencer-award-2024/ ↩︎
 2. https://spinn2024.wonderlandevent.se/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad februari 27, 2024.