Klimatministerns högra hand äger aktier i bolag som förstör klimatet

Rominas statssekreterare äger klimatfarliga aktier

Tidningen Sveriges Natur avslöjar nu att miljöministerns statssekreterare, Daniel Westlén, äger aktier som i företag som har att göra med pipelines, flygplatser, kalhyggen och kärnkraft. Miljöministern, som satt i system att inte göra intervjuer med pålästa journalister har naturligtvis inte kommenterat.

Du har förmodligen aldrig hört talas om Daniel Westlén, men han är miljöminister Romina Pourmokhtaris statssekreterare, och alltså en av Sveriges mäktigaste politiker. Denna doldis har stor makt att utforma regeringens klimat- och miljöpolitik. Därför behöver han granskas och det är precis vad Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur har gjort.

Regeringen försöker styra journalistiken

Det började med att klimatminister Romina Pourmoktharis medarbetare fick spel över en artikel i Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur om kärnkraften. 1 Pressekreteraren Nicki Westerberg kallade artikeln “ett lågvattenmärke” och ministerns högra hand statssekreteraren Daniel Westlén lade tid på att skriva om hela artikeln och skicka in kommentarer. 2 Fast enligt tidningen kunde de inte visa på ett enda sakfel. Det här är inte normalt. Statssekreterare är upptagna personer, och det blir ännu konstigare i ljuset av att klimatministern var erbjuden att ställa upp på en intervju inför artikeln, men som vanligt vägrade.

Klimatministern har nämligen satt i system att aldrig ta intervjuer med pålästa miljöjournalister som har expertkunskap och kan ställa henne mot väggen. 3 Det gäller media som Land Lantbruk, Dagens ETC, Aktuell Hållbarhet och SVT:s 30 minuter som verkar stå på hennes blocklista. 4 Hon har till och med talat öppet om det på Instagram. 5 Men att hennes närmaste medarbetare istället lägger tid på tid att skälla på journalister och försöka påverka journalistiken går visst bra.

Sveriges Natur bestämde sig för att granska Daniel Westlén och gå igenom hans aktieinnehav. 6 Och de upptäckte att han äger en massa olika aktier som är problematiska med tanke på hans betydelsefulla roll i miljöpolitiken. 

Vi har tittat närmare på statssekreterarens aktier.

Pipelines på marken och flyg högt över molnen

Daniel Westlén äger aktier i bolag  som säljer stål till pipelines vilka transporterar fossila bränslen som förstör klimatet. Det är en konstig signal när en av de viktigaste aktörerna i regeringens arbete med klimatpolitiken äger sådana aktier. Och som det inte vore nog med marknära pipelines så äger han också aktier i ett bolag som ökar flyget högt över molnen.

Westlén äger nämligen aktier för ca 45000:- i företaget Skistar som  är mest känt för att de äger många skidanläggningar i Sveriges fjäll. Men de sköter inte bara liftsystem och pistade backar. Skistar äger även flygplatsen Scandinavian Mountains Airport som ligger mellan Sälen och Trysil. Flygplatsen har byggts med enorma statliga subventioner och har beskrivits som ”ekonomiskt vansinne”. 7 Det är rimligt att anta att frågan om stöd till flygplatsen kommer att hamna på regeringens bord igen.

Det är inte oproblematiskt att en statssekreterare äger aktier i ett företag som kan bli föremål för politiska beslut. Kommer han rådge sin minister att fatta beslut baserat på hans ägarintressen, eller är det för folket? Kommer han förklara sig jävig?

Kalhyggen och kärnkraft

Westlén äger också aktier i skogsavverkningsbolag som är medlemmar i lobbyorganet Skogsindustrierna. Dessa bolag ägnar sig åt klimat och naturförstörande kalhyggen. Borde inte en miljöminister stoppa detta snarare än låta sin högra hand tjäna pengar på det?

Westlén har jobbat för kärnkraftsindustrin innan han blev partipolitiskt anställd. Granskningsinstitutet Klägget har ingen särskild åsikt om Sverige ska bygga mer kärnkraft eller inte. Vi har heller ingen åsikt om staten ska subventionera den eller inte. Men är det verkligen rimligt att ledande politiker äger aktier i bolag som kan tjäna enorma summor på politiskt fattade beslut?

Politikers aktieportföljer är ett problem

Det är ett problem när gränsen mellan politikers privatekonomi och storbolagens intressen flyter samman. Det är helt enkelt kläggit. I Sverige har vi hittills försökt hantera det med transparens och jävslagstiftning. Ministrar kan också lämna över sina aktier till en extern förvaltare. Men det betyder inte att problemet är löst. 8 Daniel Westlén är inte den förste politiker som fått kritik för sina aktieinnehav. 9 I förrförra regeringen var det till exempel två miljöpartister som av misstag råkade investera i fossilindustrin. 10 Ooops! I nuvarande regering så har utrikesminister Billström stora summor i fossilindustrin. Men Westlén verkar inte ens ha försökt undvika aktier som är olämpliga utifrån hans uppdrag.

Det här kan man ha roligt åt. Och bli oroad av. Men den stora skandalen är att vi har en klimatminister som systematiskt undviker att bli intervjuad av pålästa miljöjournalister.

Noter

 1. https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/upp-till-bevis-for-tre-ganger-mer-karnkraft/ ↩︎
 2. https://www.sverigesnatur.org/opinion/manga-aktier-blir-det/ ↩︎
 3. https://klimatgranskaren.se/miljoministerns-duckande-vagrar-svara-pa-fragor/, https://www.aftonbladet.se/ledare/a/xgaVLB/roumina-pormokhtari-intervjuas-om-stockholm-i-financial-times ↩︎
 4. Rolig video från 30 minuter: https://twitter.com/SVTHolmberg/status/1752273432341787087 ↩︎
 5. https://www.aftonbladet.se/ledare/a/O8vzzq/romina-pourmokhtari-erkanner-hon-duckar-journalister ↩︎
 6. https://www.sverigesnatur.org/opinion/manga-aktier-blir-det/ ↩︎
 7. https://www.dn.se/ekonomi/nu-invigs-salens-flygplats-kallas-for-ekonomiskt-vansinne/ ↩︎
 8. https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/pagrotsky-bildt-gommer-sig-bakom-ord/ ↩︎
 9. https://www.etc.se/ekonomi/saa-investerar-ministrarna-hela-listan-med-aktier-och-fonder-5darxeko ↩︎
 10. https://www.di.se/nyheter/professorn-sa-ska-ministrar-tanka-kring-innehav-kan-bli-problem/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad februari 7, 2024.

Uppdaterad februari 7, 2024.