”Hund biter människa” – f.d. CUF-ordförande lobbar på Centern för vårdföretagens vinster

Reka Tolnai Almega

Samma vecka som Aftonbladet avslöjat att ett stort vaccinföretag snålat på ett sätt som riskerar människors liv tar Almega kamp för vårdföretagens vinster inför Centerns kommundagar. En av lobbyisterna är den tidigare CUF-ordföranden Réka Tolnai.

När vinstdrivande välfärdsföretag kan tjäna pengar på att försämra kvaliteten så har vi ett problem. Om ett vårdföretag till exempel, som Aftonbladet avslöjat att Svea Vaccin gör, sparar pengar genom att strunta i att hålla vaccinen kylda så är det risk att människor dör. 1 Frågan om vinst i vården är värd att uppmärksamma.

Centerpartiets ledning har på sistone öppnat upp för att tänka nytt kring frågan om vinster i välfärden. Branschorganisationen Almega, där Vårdföretagarna ingår, är uppenbarligen orolig. Inför Centerns konferens i Umeå nu till helgen har två av deras lobbyister en artikel i Altinget: “Slopa idén om vinstförbud, Centerpartiet.” 2

Det här ska bli en kort artikel, så vi går direkt till undertecknarna. Fredrik Östbom är Almegas chef för Näringspolitik och opinionsbildning. Han kommer från Moderaterna och har tidigare varit lobbyist i fem år på Paues Åberg. 3 Den andra lobbyisten är Réka Tolnai, som gick till Almega i somras när hon slutade som ordförande för CUF. 4

Lobbyorganisationer älskar att rekrytera ungdomspolitiker

Artikeln visar på ett utmärkt sätt varför lobbyorganisationer älskar att anställa ledande politiker från ungdomsförbunden. De känner sina partier, de vet vem man ska prata med, och de vet vilka argument man ska använda för att påverka. Folk i partiet känner till dem och lyssnar. En smart rekrytering kan vara värd miljoner i framtida vinster.

Om lobbyisterna har tur kommer dessutom ungdomspolitikerna fortsätta driva deras agenda när de återvänder till sina politiska karriärer, här i svängdörrarnas förlovade land.

Det är hög tid att vi reglerar lobbyismen. Det borde vara de bästa argumenten som påverkar politiken. Inte de ekonomiska särintressen som har råd att anlita flest lobbyister.

Klägget granskar klägget. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för exklusiva nyheter och avslöjanden!

Noter

  1. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dwVb8A/lakemedelsverket-om-svea-vaccin-potentiellt-farligt ↩︎
  2. https://www.altinget.se/arbetsmarknad/artikel/slopa-iden-om-vinstforbud-centerpartiet ↩︎
  3. https://www.linkedin.com/in/fredrik-%C3%B6stbom-478054a5/details/experience/ ↩︎
  4. https://www.linkedin.com/in/r%C3%A9ka-tolnai-44a9b41b4/ ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

  • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

  • 2. Dela denna artikel

  • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad februari 2, 2024.

Uppdaterad februari 3, 2024.