Statsministerns superlobbyist svartbyggde trädäck – åkte fast

Statsministerns superlobbyist Johan Jakobsson svartbyggde trädäck - åkte fast

Statsministerns högra hand, superlobbyisten Johan Jakobsson har avslöjats som regelbrytare. Han har byggt en brygga och ett stort trädäck utan tillstånd vid sin sommarstuga i Stockholms skärgård. Jakobsson har jobbat på Kreab, Nordic PA och Svenskt Näringsliv och är van att bryta mot regler när det passar honom.

I oktober 2022 fick kommunen ett anonymt tips att Jakobsson byggt en olaglig brygga med trädäck vid sin sommarstuga i Värmdö. Kommunens utredning avslöjade att han ersatt en gammal brygga och trädäck, med ett nytt trädäck som var mer än dubbelt så stort, i strid mot strandskyddslagen. Efter att kommunens tjänstemän kommit och ställt frågor så ansökte Jakobsson om dispens i efterhand. 1

Sedan avslöjandet har det framkommit att Jakobsson också kan ha muddrat botten. 2 Enligt Aftonbladet var han under utredning för artskyddsbrott, miljöbrott, brott mot strandskyddet och olovlig vattenverksamhet. 3 Förundersökningen har dock blivit nedlagd. 4

Värmdö kommun har visserligen gett honom dispens för bygget i efterhand, men Länstyrelsen har också konstaterat att dispensen gavs på felaktiga grunder, och har upphävt den. 5 Fortsättning följer.

Jakobsson skarvar med sanningen

I sin ansökan påstod Jakobsson att han bara ersatt en tidigare anläggning som blivit skadad, och att han därför trodde att han inte behövde något tillstånd. Jakobsson skriver att trädäcket är ”en ersättning av det trädäck som fanns på samma plats men förstördes när grävmaskiner landsattes där våren 2019”, och att det nya är ”ett trädäck med nytt virke, men som motsvarade den tidigare konstruktionen”. 6

En kontroll av flygfoton före och efter bygget visar dock att det nya trädäcket är mer än dubbelt så långt. Det gamla trädäcket var 8 meter långt och det nya är på hela 18 meter. Det nya trädäcket är dessutom 1,5 meter bredare ut mot vattnet. 7 Och bryggan är 34 meter lång, 9 meter mer än det gamla tillståndet. 8

Jakobsson är regeringens främsta lobbyist

Jakobsson är Ulf Kristerssons statssekreterare och är chef för regeringens PR-strategi som ska övertyga väljarna om att fortsätta låta storföretag att plundra Sveriges skolor och välfärd. Han är ingen tjänsteman utan regeringens högst uppsatta lobbyist. Han har en lång bakgrund som en av de mest inflytelserika i den svenska lobbybranschen. Han har varit vice-Sverigechef på Kreab, kommunikationschef på Svenskt Näringsliv, och VD och grundare av den stora lobbyfirman Nordic PA. 9

När han var chef på Nordic P A drev han kampanj för att Nyamko Sabuni skulle bli vald till Liberalernas partiledare, och lade därigenom grunden för att partiet skulle öppna upp för samarbete med SD. Sabuni tackade för kampanj-hjälpen genom att lyfta fram ett förslag en  elektrifieringskommission som Jakobsson fått betalt av Scania att lobba för. Sabuni lyfte fram det som huvudnummer i sitt premiärtal i Almedalen, och hon drev sedan igenom det i budgetförhandlingarna med regeringen. När det avslöjades blev det känt som Sabuniskandalen. 10 Men det är inte ens skandal han är mest känd för.

Tvingades avgå efter spionskandal

Under valrörelsen 2006 var Jakobsson partisekreterare för Folkpartiet när det avslöjades att folkpartister begått omfattande intrång i Socialdemokraternas datorsystem och använt informationen för att skada deras valrörelse. Jakobsson avslöjades med att ljugit i TV om skandalen och tvingades avgå. 11 Senare samma år blev han åtalad för sin inblandning i skandalen, men domstolen tyckte inte att bevisen räckte för en fällande dom. Tre andra blev dock dömda.

Vad har allt detta att göra med en brygga i exklusiva Stockholms skärgård?

Allt. Sverige har ett lobbyistproblem och det är ett demokratiproblem. Jakobsson är en del av klägget – platsen där gränsen mellan politik, påverkan och företagsintresse upplöses. De rundar demokratin och lagen när det passar dem. Ena dagen är de politiker och andra dagen lobbyist – eller tvärt om. Klägget är grogrund för korruption och det fräter på vårt demokratiska samhälle. Regler som gäller andra gäller inte dem och de håller varandra om ryggen.

Om Jakobsson behöver avgå lär det inte dröja innan han är tillbaka på ett fint jobb i lobbybranschen igen, och försöker påverka politiken för de som betalar bäst. Hans kollega PM Nilsson som tvingades lämna jobbet som statssekreterare för sitt olagliga ålfiske har nyligen blivit chef på Timbro. Det enda som kan stoppa dem är granskning.

Klägget granskar klägget.  Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få exklusiva nyheter och avslöjanden!

Noter

 1. https://www.dn.se/sverige/statsministerns-statssekreterare-har-ett-olovligt-tradack/ ↩︎
 2. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bglaP5/uppgifter-statssekreterare-johan-jakobsson-utreds-for-fler-brott ↩︎
 3. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bglaP5/uppgifter-statssekreterare-johan-jakobsson-utreds-for-fler-brott ↩︎
 4. https://www.svd.se/a/on0xkj/utredning-av-statssekreterare-nedlagd ↩︎
 5. https://www.dn.se/sverige/nytt-bakslag-for-jakobsson-tradacket-utreds-igen/ ↩︎
 6. https://www.dn.se/sverige/statsministerns-statssekreterare-har-ett-olovligt-tradack/ ↩︎
 7. https://www.dn.se/sverige/nytt-bakslag-for-jakobsson-tradacket-utreds-igen/ ↩︎
 8. https://www.expressen.se/nyheter/sverige/johan-jakobssons-fel-om-bryggan-och-tradacket ↩︎
 9. https://www.regeringen.se/contentassets/a5cb67b554f74967857d478835b52556/johan-jakobsson-cv-sv.pdf ↩︎
 10. https://www.svd.se/a/awxEp2/sa-tog-lobbyister-makten-over-liberalernas-agenda ↩︎
 11. https://sverigesradio.se/artikel/7010 ↩︎

Stöd Klägget i 3 enkla steg:

 • 1. Prenumerera på nyhetsbrevet

 • 2. Dela denna artikel

 • 3. Följ klägget i sociala medier

Publicerad januari 3, 2024.

Uppdaterad januari 18, 2024.